Welke geuren maken jou blij?

Welke geuren maken jou blij

Bijna iedereen heeft wel geuren die een bepaald gevoel oproepen. Welke dat zijn, dat is heel persoonlijk, net als het gevoel dat bij een bepaalde geur hoort. Misschien ging je vroeger als kind wel met veel plezier kamperen, en denk je ogenblikkelijk terug aan die fijne herinneringen als je een tent ruikt. Terwijl precies dezelfde geur bij iemand anders, iemand die een bloedhekel heeft aan kamperen, juist hele andere associaties oproept.

Geuren die bijna iedereen fijn vindt

Vraag mensen wat hun favoriete geur is, en de antwoorden zullen heel verschillend zijn. Het favoriete gerecht van je moeder, en van jezelf, met geuren die tot ver buiten de keuken rijkten, bijvoorbeeld. Of die bijzondere geur van een pasgeboren baby, die iedere ouder bij zal blijven. Sommige mensen worden direct bij van de geur van koffie, zelfs als ze helemaal niet van koffie houden, of voelen zich bij het ruiken van een appeltaart direct thuis. En weet je wat ook vaak wordt genoemd? Benzine. Een bijzondere geur, met een weinig romantische achtergrond, maar bij veel mensen toch een favoriet.

Welke geuren maken jou blij

Er zijn heel veel geuren waar de smaken duidelijk over verschillen, maar er zijn ook van die geuren waar bijna iedereen positieve gevoelens bij heeft. Niet zo gek, want deze worden ook speciaal met deze reden samengesteld. Een goed voorbeeld daarvan zijn wasmiddelen en wasverzachters. Het gaat hier doorgaans om zachte geuren, puur en warm, die je wasgoed extra schoon laten lijken. De geuren zijn zo samengesteld dat ze wel aanwezig zijn, maar altijd subtiel; bij het aantrekken van een schoon shirt komt je een klein vleugje geur tegemoet. Grappig is dat je favoriete wasmiddel van nu vaak hetzelfde zal zijn als het merk dat vroeger bij je thuis gebruikt werd. Ging je altijd naar bed tussen lakens die waren gewassen met Robijn, en herken je dat schone, geborgen gevoel van toen nog? Grote kans dat er nu ook Robijn wasverzachter en wasmiddel bij jou in huis staan.

Op zoek naar de geur van vroeger

Misschien heb jij ook wel een favoriete geur uit je kindertijd, en wil je dat gevoel weer eens beleven. Dan kan het zomaar gebeuren dat je in een drogisterij staat, het wasmiddel ziet dat je moeder vroeger gebruikte en dat blij mee naar huis neemt; schone was, die net zo ruikt als vroeger! Helaas gaat dat niet altijd op. Veel fabrikanten veranderen hun geuren zo nu en dan. Soms heel duidelijk, zodat de nieuwe geur in niets meer lijkt op die van vroeger, soms meer subtiel, zodat je nog wel veel bekends ruikt, maar het toch niet helemaal meer lijkt te kloppen.