Rekken en Strekken

Rekken en strekken is een van de meest genegeerde onderwerpen van fitness en bodybuilding.

Dit komt omdat de meeste fitnessers en bodybuilders zich teveel concentreren op de training zelf. In plaats daarvan zouden ze even veel tijd moeten besteden in de warming up en het rekken en strekken. Dit komt uit eindelijk ten goede aan de resultaten. En toch is rekken en strekken een van de meest natuurlijke dingen om te doen. De meeste mensen beginnen hun dag met rekken en strekken. Wanneer men opstaat, strekt men het hele lichaam uit als men het bed verlaten heeft.

Ook denken veel sporters dat door het rekken en strekken de spieren kleiner worden. Dit is natuurlijk onzin en gaat zelfs in tegen de betekenis van het woord in. Je strekt en rekt de spier, dus puur visueel zou je de spier dus groter worden.

Spieren, aanhechtingen, pezen en gewrichten zijn flexibel. Door training kunnen ze korter en stijver worden, wat zorg dat je reikwijdte korter wordt . Met strekken zorg je dat deze op lengte en flexibel blijven. Dit zorgt er onder andere voor dat je harder kunt trainen als je eerst hebt gestrekt. Door dat de spieren en pezen uitgerekt zijn kan er meer spiervezels geraakt worden tijdens de training, wat de training meer efficiënter maakt.

Rekken en strekken is ook ter preventie van blessures. Wanneer je rekt en strekt voor een training worden de spieren en aanverwanten uitgerekt zodat deze flexibel worden. Dit zorgt er voor dat je tijdens het trainen je spier en aanhechtingen niet overstrekt omdat deze verkort en stijf was. Ook geeft het de spier alvast een warming up omdat je ze al een belasting hebt gegeven.

Verder zorgt het rekken en strekken van een spier dat je dat oefeningen meer strikter kan doen, dat op zichzelf al blessures voorkomt.

Rekken en strekken na de training zorgt niet alleen dat de spieren weer flexibel en lang worden. Het zorgt ook voor een sneller herstel. Dit komt omdat rekken en strekken helpt bij het afvoeren van afval stoffen die zich hebben opgehoopt tijdens de training. Ook helpt het bij de toevoer van nieuw bloed en voedingsstoffen. Als gevolg hiervan wordt tevens de spierpijn verminderd.

Ook zorg rekken en strekken voor meer definitie en scheiding van de spieren.

Verder geeft rekken en strekken een goed gevoel, doordat de spanning van de spieren word gehaald. Dit geeft een opgelucht gevoel, wat zorgt voor meer energie en beter zelfvertrouwen.

Men kan uiteraard voor het trainen strekken. Dit zorgt  er voor dat de spieren los worden en voorzien worden van nieuw met zuurstof en voedingsstoffen gevuld bloed. Hierdoor kan je goed aan een training beginnen. Maar ook tijdens het trainen kan men rekken en strekken. Dit heeft als voordeel dat wederom de spier met nieuw gevuld bloed word voorzien zodat je tussen de sets sneller herstelt. Hierdoor kun je iets harder trainen  met de volgende sets dan als je niet zou strekken. Ook word de tot dan toe opgebouwde melkzuur en afvalstoffen al gedeeltelijk afgevoerd, wat zorgt dat je minder kramp krijgt. Vervolgens kan men ook na de training rekken en strekken met de hierboven al eerder genoemde redenen.

Rekken en strekken, moet men langzaam en met een vloeiende beweging doen. Er moet niet explosief of met schokkende bewegingen worden gestrekt. Dit kan leiden tot scheuringen en blessures. Ook is het beter te rekken en te strekken als het lichaam al opgewarmd is. Bij een koud lichaam zijn de spieren en aanhechtingen stijf en kan rekken en strekken tot blessures leiden. Rekken en strekken kan zolang als men wil, maar met een minimum van 10-15 min. 30-35 seconden per rek of strek.

Passief strekken is de meest gebruikte strekmethode. Dit houdt in dat men een bepaalde positie to 30 seconden aanhoud om daar mee de spier te strekken. Dit wordt ook wel statisch strekken genoemd.

Isometric strekken is een vorm van strekken waarbij men gebruik maakt van een tegengestelde spier spanning, een partner of een stilstaand opject.. Een voorbeeld hiervan is het aan een pull up bar hangen, om het lichaam uit te rekken.

Bij dynamisch strekken strekt men de spier steeds verder om hem uit de normale positie te krijgen. Het is een gecontroleerde langzame manier om stapje bij stapje verder te strekken dan normaal mogelijk is. Deze strek methode moet men uitkijken om niet te overstrekken.