Fietsplan 2020, wat betekent dit voor jou?

Fietsplan-2020-wat-betekent-dit-voor-jou

Duurzaamheid en gezondheid zijn al jarenlang twee belangrijke thema’s voor de Nederlandse overheid. Een gezondere bevolking die op een duurzamere manier met het klimaat omgaat, dat is het doel. Er wordt dan ook volop gezocht naar manieren om deze twee aspecten te verbeteren. Waar mogelijk worden er maatregelen genomen om zowel de duurzaamheid als gezondheid van de samenleving te verbeteren. Een goed voorbeeld van een dergelijke maatregel is het Fietsplan 2020 dat op Prinsjesdag 2018 werd vastgesteld. Dit plan maakt zakelijk fietsen een stuk makkelijker en aantrekkelijker.

Wat is het Fietsplan?

Dit nieuwe plan genaamd Fietsplan 2020 is bedoeld om het zakelijke gebruik van de fiets te stimuleren. Dit moet gebeuren door een vereenvoudiging van de fiscale regels over zakelijk fietsen. Deze regels zijn nu nog behoorlijk complex, maar vanaf januari 2020 is het een stuk makkelijker. Zo moet het aantrekkelijker zijn voor werkgevers om hun medewerkers een fiets van de zaak te bieden. Dit zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen omdat de fiets vaker boven de auto wordt verkozen. Maar ook de gezondheid van de medewerkers wordt positief beïnvloed doordat ze meer zullen bewegen als ze de fiets pakken.

Wat is een zakelijke fietslease?

Via de zakelijke fietslease medewerkers kun je op je werk voordelig een fiets krijgen. Waar zakelijke fietslease tot en met 2019 nog gepaard ging met een hoop administratie voor de kilometers die je privé  fietste, is het vanaf januari 2020 allemaal veel eenvoudiger. Je kunt een fiets van de zaak leasen en betaalt daarover een vast bedrag aan bijtelling. In deze regeling blijft de werkgever de eigenaar van de fiets.

Eigenlijk komt deze zakelijke fietslease voor medewerkers vanaf 2020 bijna op hetzelfde neer als de regeling voor een auto van de zaak. Jouw werkgever telt iedere maand 7% van de waarde van de fiets bij jouw loon op. Vervolgens betaal jij per maand de fietsbijtelling van 7% door deze bij je inkomen op te tellen. Dit komt voor een elektrische fiets met een waarde van €1500  ongeveer neer op een bedrag tussen de €3,20 en €4,30 per maand. Dat is voordelig fietsen!

Zakelijk fietsen met BikeProject

Dit nieuwe Fietsplan zal naar verwachting ervoor zorgen dat er veel meer vraag komt naar zakelijk fietsen. Omdat de meeste bedrijven geen tijd en expertise hebben om zelf uit te zoeken hoe ze het leasefietsen aan kunnen pakken, zijn er partijen die hier bij kunnen helpen. BikeProject is een van de partijen die zakelijk fietsen aanbieden. Via BikeProject kunnen zowel jij als je werkgever profiteren van goede fietsen met het fiscale voordeel dat er bij komt kijken.

Behalve de kostenbesparing en het gezondheidsvoordeel van vaker fietsen, kun je met BikeProject ook nog eens bijhouden hoeveel je fietst. Dit kan een leuke competitie met je collega’s opleveren. Bij BikeProject kun je kiezen voor allerlei soorten fietsen. Van normale fietsen tot elektrische fietsen en speed pedelecs. Je kunt jouw werkgever direct tippen over zakelijke fietslease medewerkers via de website. Er zal dan snel contact worden opgenomen om te vertellen over de voordelen en mogelijkheden van zakelijk fietsen.