De zorgverzekering in 2018

zorgverzekering-2018

Het is weer zover: de nieuwe zorgpremie voor de 2018 is bekend gemaakt. Wat is er allemaal veranderd? Waar moeten we rekening mee houden? En hoeveel is de premie gestegen? Zodra je achttien bent, moet je je zorgverzekering zelf gaan betalen. Je kan dan niet meer zo makkelijk meegenieten van de verzekeringen van je ouders. En op zich is dat niet erg – je moet toch een keer zelfstandig worden. Maar het is wél belangrijk dat je de veranderingen van de zorgverzekering in de gaten houdt. Of je nou net achttien bent geworden of al een tijdje meegaat, de veranderingen in de zorgverzekering blijven relevant. Elk jaar veranderen er weer een aantal belangrijke aspecten aan de verplichte verzekering. Vrijwel ieder jaar stijgt de premie, maar ook de voorwaarden en dekkingen uit de basisverzekering kunnen veranderen. Ook de aanvullende verzekeringen kunnen jaarlijks anders zijn.

Kosten Zvw voor de Zorgverzekering in 2018

Kosten Zvw voor de Zorgverzekering in 2018

De Zorgverzekeringswet wordt ook wel afgekort met Zvw. Deze wet gaat over alles wat met de zorgverzekering in Nederland te maken heeft. Regelingen staan erin vastgelegd en veranderingen moeten in deze wet worden geplaatst. Als de politiek dus iets wil veranderen aan de zorgverzekering, dan moeten ze hun nieuwe idee eerst in deze wet zien te plaatsen. Voor de zorgverzekering in 2018 is vastgelegd dat de kosten uit de Zvw zullen stijgen naar 51,8 miljard euro. Dit is een groot bedrag en dit kan dus ook vrij grote gevolgen hebben voor het eigen risico en de premie van verzekerden in 2018. De stijging van de kosten uit de Zvw zal er in ieder geval toe leiden dat de premie en het eigen risico omhoog zullen gaan in 2018.

Eigen risico 

Op Prinsjesdag wordt elk jaar tijdens de troonrede de zorgpremies voor het aankomende jaar bekend gemaakt. Hierin staan alle veranderingen die in het nieuwe jaar plaats zullen vinden. Dit jaar werd bekend gemaakt dat het eigen risico van de zorgverzekering zal stijgen met 15 euro. Dit zou het eigen risico in totaal naar 400 euro brengen. Op verzoek van de partijen is deze verandering echter teruggedraaid. Het eigen risico in 2018 blijft dus gewoon 385 euro. Het DSW heeft er zelfs voor gekozen om een eigen risico te hanteren van tien euro lager. Helaas geldt dit alleen bij de zorgverleners die een samenwerkingsverdrag met het DSW hebben.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is ingesteld met de bedoeling om mensen wat tegemoet te komen wat betreft het bedrag dat zij verplicht moeten betalen aan hun zorgverzekering. Ook in 2018 wordt het mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen. Deze toeslag is vooral van toepassing op mensen met een laag inkomen. Deze mensen kunnen een zorgtoeslag krijgen voor hun zorgkosten. Zo blijft de zorg betaalbaar voor iedereen. Omdat de toeslag vooral is bedoeld voor mensen met een laag inkomen, hangt de hoogte van deze zorgtoeslag ook af van je inkomen. In 2018 is het waarschijnlijk dat de inkomensgrens die je nodig hebt om zorgtoeslag te ontvangen wordt verlaagd. Minder mensen zullen dan dus recht hebben op zorgtoeslag. De hoogte van de zorgtoeslag in 2018 is nog niet bekend.

Overstappen?

Met de veranderingen in de zorgverzekeringen is het altijd verstandig om eens goed rond te gaan kijken. Hoe verandert jouw zorgverzekering in het komende jaar? Zijn deze veranderingen gunstig voor jou, of ga je er juist op achteruit? Als dit laatste het geval is, is het misschien handig om een andere verzekering af te sluiten. Als je bijvoorbeeld minder zorgtoeslag kan krijgen in 2018, dan moet je misschien een verzekering nemen die meer kosten dekt. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen zal komen te staan. Houd de veranderingen van de zorgverzekering 2018 dus goed in de gaten.